Cum să-ți alegi o camera foto?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
cum sa-ti alegi o camera foto

Dacă ești fotograf amator și vrei să treci la următorul nivel cu o camera foto profesională sau vrei să scoți tot ce este mai bun din fotografiile tale, atunci cu siguranța va trebui să-ți cumperi o cameră cu obiective interschimbabile. Probabil te întrebi care tip de camera foto este mai bună, un DSLR ( Digital Single-Lens Reflex) sau mirrorless ?

  Calitatea si versatilitatea sunt două motive mari pentru care aceste tipuri de camere sunt folosite de profesioniști. Chiar dacă sunt un număr mare de camere profesionale pentru acest tip de piața, sunt totuși multe camere foto DSLR și mirrorless care sunt potrivite pentru orice tip de fotografi.

  DSLR și Mirrorless – diferențe
 

  Sunt multe diferențe între cele două tipuri de camere, ambele modele au ceva important în comun care le diferențiază de alte tipuri de camere : le poți schimba obiectivele. Daca vrei să prinzi mai multe detalii în poza poți folosi un obiectiv wide-angle; dacă vrei să fii mai aproape de acțiune, poți folosi obiectiv tele (imagini în stilul celor din safari). Sunt foarte multe variații de obiective cu prețuri începând de la 100 $ și până la câteva mii de dolari. Acesta este unul dintre motivele pentru care va trebui sa ai niște bani înainte să investești într-o cameră foto, deoarece nu vei cumpăra doar aparatul ci și un ecosistem de obiective în funcție de ce anume vrei să fotografiezi.  

   Ambele tipuri de camere sunt cam la egalitate, însă, de câțiva ani, camerele foto mirrorless au început să stârnească interesul și imaginația fotografilor profesionali. Însă schimbările aduse modelelor mirrorless lansate pe piață au forțat industria modelelor DSLR să treacă la următorul nivel.

Deci care tip de cameră ți se potrivește ? Citește acest ghid pentru a afla.

 

Camera DSLR

 
DSLR și Mirrorless – detalii tehnice

 

   În mare parte, camera foto DSL folosește același design întâlnit la camerele cu film de 35mm din trecut. O oglindă din interiorul body-ului reflectă lumina venită din obiectiv într-o prismă (sau alte oglinzi) apoi în vizor pentru a putea vedea ceea ce urmează să fotografiezi. Când apeși butonul pentru a face poza, oglinda din interior se ridică, obturatorul se deschide și lumina lovește senzorul de imagine care capturează imaginea finală. Vom trece prin toate funcțiile și capabilitățile unei camere DSLR cu cea mai buna cameră pentru începători și anume Nikon D3500

structura camera DSRL

     O camera foto mirrorless folosește o altă tehnologie. Lumina trece prin obiectiv direct în senzorul de imagine, care captează un preview (o previzualizare) a imaginii pe display-ul din ecranul camerei. Unele modele au un al doilea ecran care este folosit ca vizor electronic prin care te poți uita. Un exemplu bun de camera foto mirrorless este modelul Sony A6300.

structura aparat Mirrorless

 
  Mărime și greutate

 

  Body-urile camerelor DSLR sunt mult mai mari în comparație cu camerele mirrorless deoarece în interiorul acestora găsim oglinda și prisma care nu sunt însă întâlnite la mirrorless ( de aici și denumirea). Body-ul de la Nikon D3500, de exemplu, este mai mic că predecesorul lui, dar totuși este mai voluminos cu aproximativ 7.5 cm înainte să îi atașezi obiectivul în față. Cu obiectivul de 18-55mm, camera cântărește aproximativ 680 de grame.

  O cameră foto mirrorless poate fi mai mică decât un DSLR din cauza construcției mai simple. Sony A6300 are o grosime de aproximativ 4 cm și cântărește aproximativ 793 de grame cu obiectivul 16-50 mm atașat.

Câștigător: Camera foto Mirrorless
 

O cameră foto mirrorless ocupă mai puțin spațiu decât un aparat DSLR astfel poți adăuga altă aparatură în geantă camerei, cum ar fi de exemplu alte obiective foto.

 

Geanta gear-uri camera foto


  Viteza de autofocus

Aici, camerele DSLR obișnuiau să fie în avantaj față de camerele mirrorless, deoarece foloseau o tehnologie numită phase detection care măsura convergența între două fascicule de lumină. Camerele foto mirrorless erau restricționate la o tehnologie numită contrast detection ce folosea senzorul de lumină pentru a putea detecta cel mai ridicat contrast care coinicidea cu focusul. Tehnologia contrast detection este mai lentă ( mai ales în lumină redusă ) față de phase detection.

Acest avantaj nu se mai aplica deoarece, camerele mirrorless au acum ambele tehnologii (phase si contrast detection) în senzorul de imagine și le pot folosi pe amândouă pentru a avea un autofocus rapid. Sony A6300, de exemplu, are 425 de puncte de focusare pe tehnologia phase detection. În timp ce Nikon D3500 are 11 senzori pe tehnologia phase detection în senzorul său separat de autofocus, și folosește tot senzorul de imagine pentru tehnologia contrast detection.

Câștigător : Egalitate

Ambele tipuri de camere foto oferă autofocus rapid, camerele foto mirrorless oferind un senzor hibrid care folosește ambele tehnologii (phase și contrast detection) pe senzor.

Previzualizarea imaginilor

Cu o camera foto DSLR, vizorul optic „prin obiectiv” îți arată exact ceea ce camera va fotografia. Cu o cameră foto mirrorless, vei putea vedea un preview al imaginii pe ecran. Unele camere mirrorless oferă un vizor electronic (EVF) care reproduce un vizor optic.

Când faci poze în aer liber, în lumină bună, preview-ul de pe ecran sau de pe EVF al unei camere mirrorless va fi aproape de imaginea finală. În schimb în stuații în care camera se va „chinuii” (cum ar fi lumina slabă sau subiect în mișcare), preview-ul va avea de suferit, devenind pixelat sau va sacada. Asta este din cauza că aparatele foto mirrorles va trebui să reducă viteza la care va fotografia pentru a prinde mai multă lumină dar îți va arăta totuși un preview. Un aparat foto DSLR, in contrast, îți va reflecta imaginea direct în ochi, fiind mai bun decât un senzor, în lumină scăzută.

Camerele DSLR pot imita camerele mirrorless ridicând oglinda, rezultând un preview în timp real al imaginii ( de obicei având denumirea de Live View). Cele mai multe DSLR-uri de cost redus au un focus lent cu modul acesta activat, deoarece nu au în circuit un senzor phase-detection hibrid și vor trebui să folosească tehnologia contrast detection, mai lentă, ca să poată focusa.

Vizorul electronic

Cu toate acestea, un beneficiu pe care vizorul electronic (EVF) de pe camera mirrorless îl are este că îți poate reda un preview al imaginii finale înainte de a fotografia. Dacă mărești timpul de expunere sau mărești apretura, ceea ce vei vedea în vizorul electronic se va modifica în funcție de setări. În schimb, deoarece un vizor optic de pe DSLR reflectă lumina fără să modifice imaginea, te bazezi mai mult pe setările camerei si experiența proprie pentru a prezice cum va arăta rezultatul final (imaginea finală). Camerele mirrorless noi oferă totuși vizoare electronice la calitate ridicată, iar cele mai bune dintre ele pot să depășească calitatea a ceea ce poți vedea printr-un senzor de DSLR în situații provocatoare. Poți seta electronic luminozitatea și contrastul unui EVF putând astfel să vezi mai bine în situații unde lumina nu este foarte bună.

Deci, daca faci poze în mare parte în lumină bună, ambele tipuri de camere foto se vor descurca la fel de bine. Însă dacă vei face poze în lumina scăzută sau alte condiții provocatoare, printr-un DSLR își va fi mai ușor să faci poza.

Câștigător: Egalitate

Pentru cele mai întâlnite situații, ambele tipuri de camere foto îți vor oferii vizoare de cea mai bună calitate. În situații cu lumină scăzută, fiecare tip de camera foto va avea avantajele și dezavantajele ei.

Stabilizarea Imaginii

Mișcarea camerei în timpul fotografiatului va rezulta imagini blurate, iar efectul este amplificat cu cât timpul de expunere este mai mare sau cu cât ai mai mult zoom. Ambele tipuri de camere oferă sisteme de stabilizare a imaginii: senzorii măsoară mișcările camerei, apoi camera mișcă încet fie părți din obiectiv, fie senzorul de imagine în direcția opusă mișcării pentru a stabiliza imaginea. Unele camere mirrorless mișcă în același timp și senzorul și elementele obiectivului pentru o stabilizare mai ridicată.

Diferențele dintre cele două abordări sunt minime. Cel mai mare avantaj al stabilizării cu ajutorul senzorului este ca se pot folosi toate tipurile de obiective. Stabilizarea cu ajutorul obiectivelor funcționează doar cu obiective care au tehnologia integrată, fiind astfel mai scumpe. Oricum, cele mai multe camere foto moderne se pot descurca cu mișcări ale camerei minore pentru a reproduce o imagine clara, dar nu pot compensa mișcărilor mai ample.

Cu toate acestea, sunt câteva excepții. Camere foto mirrorless cu ar fi Olympus OM-D EM-10 Mark II și SONY A7R Mark II oferă o stabilizare pe 5 axe, tehnologie care nu este încă întâlnită pe camerele foto DSLR. Această funcție a făcut cameramanii profesioniști să-și schimbe preferințele spre camerele mirrorless de ultimă generație datorită filmărilor mai line și mai clare. Totuși, ținând cont de prețul ridicat ale acestor camere, care pornește de la 2000 de euro, acestea sunt adesea în afara ariei pentru cei mai mulți cumpărători.

Câștigător : Egalitate

Tehnologia de stabilizate a imaginii este foarte buna pentru ambele tipuri de camere.

Aparat foto DSLR

    BONUS

 

  Cum să-ți alegi un card de memorie pentru camera foto DSLR sau Mirrorless

 

Aproape toate camerele foto produse azi folosesc un card de memorie SD (Secure Digital). Daca doar ce ti-ai cumpărat o camera foto nouă, vei vrea să-ți achiziționezi un card de memorie de tip SDXC cu spațiu de stocare cuprins între 64 și 128 de GB, care-ți va permite să faci mii de poze și să poți înregistra videoclipuri de mărimi modeste. Unde trebuie sa fii atent, totuși, este atunci când faci poze în format RAW. Acest format de imagini este mai mare decât formatul JPEG, și îți poate umple foarte rapid spațiul de stocare.

Uite câteva informații utile pentru alegerea unui card de memorie potrivit pentru camera ta foto.

Înainte de a achiziționa un card de memorie, este bine mai întâi să citești în manualul camerei sau pe site, ce model de card este compatibil cu tipul tău de camera foto.

Formatul SDXC ( preț între 20 – 600 euro ): Sunt cele mai noi tipuri de carduri cu spațiu de stocare între 64 și 512 GB. Dacă filmezi te poți uita după următoarele caracteristici :

–          Dacă filmezi în rezoluție HD , verifică dacă cardul tău este de Clasa 10, U1 sau V10;

–          Dacă filmezi în rezoluție 4k , verifică dacă cardul tău este cel puțin de Clasa U3 sau V30;

Formatul SDHC ( preț între 4 – 100 euro ) :  Este o versiune mai veche de card față de formatul SDXC. Spațiul de stocare disponibil este între 4 si 32 de GB.

–          Dacă filmezi în rezoluție HD , verifică dacă cardul tău este de Clasa 10, U1 sau V10;

–          Dacă filmezi în rezoluție 4k , verifică dacă cardul tău este cel puțin de Clasa U3 sau V30;

Formatul SD ( mai puțin de 5 euro ) : Este cel mai vechi format de card de memorie, care poate ajunge până la 2 GB spațiu de stocare. Nu este recomandat nici măcar pentru înregistrările video de rezoluție HD.  

  Calitatea Imaginii

 

Ambele categorii de camere foto pot face poze de calitate ridicată, cu aceeași rezoluție și aceeași cantitate de „graininess”, având denumirea de zgomot. Senzorul de imagine mai mic de pe camerele mirrorles însemna o calitate mai slaba a imaginii (deoarece nu capta la fel de multă lumină), dar nu mai este cazul acum. Producătorii de camere au reușit să producă procesoare mult mai sensibile și care suprimă mai bine nivelul de zgomot din poză. În plus, mai mulți producători de camere mirrorless, cum ar fi cei de la Sony, folosesc aceeași tehnologie de senzori ( APS-C) întâlnită în majoritatea camerelor foto DSLR.

  Câștigător : Egalitate
 

Cu aproximativ aceeași senzori și aceleași procesoare de lumină, ambele tipuri de camere foto fac fotografii de calitate ridicată.

 

camera Mirrorless

 
  Calitatea Video

 

Datorită senzorilor de focalizare integrat în circuit, camerele mirrorless de ultimă generație sunt in general mai potrivite pentru filmare. Camerele foto DSRL nu pot folosi tehnologia phase detection cu oglida ridicată in timp ce înregistrează video, deci vor trebui să se folosească de tehnologia mai lenta și mai puțin precisă, si anume contrast-detection. Acest lucru duce la aspectul blur-blur cunoscut, în timpul inregistrării, în momentul în care aparatul foto începe sa vâneze focusarea perfectă. Cu toate acestea, unele DSLR-uri ca modelul Canon 80D sau Rebel T6i au tehnologia phase-detection pe senzor.

Din ce in ce mai mult, camerele mirrorless pot filma 4K sau Ultra HD cu rezoluții de patru ori mai mari decât imaginile HD. În prezent, doar camerele DSRL de ultimă generație, cum ar fi Nikon D7500 și Canon EOS 5D Mark IV filmează 4k sau Ultra HD.Totuși, profesioniștii în domeniul video, dacă folosesc pentru filmare o camera fixă (pe trepied), tind să folosească camere DSLR deoarece acestea au acces la o largă varietate de obiective de ultimă generație. Autofocusul nu este o problema pentru astfel de înregistrări, deoarece profesioniștii pot focusa din timp, știind exact unde va sta subiectul (persoana).

  Câștigător : Camera foto Mirrorless

 

 

Cu un autofocus superior pe cam toate modelele, camerele mirrorless vor oferi rezultate mai bune pentru cei mai mulți regizori.

 

Aparat Mirrorless pe trepied

  Viteza de fotografiere

 

Ambele tipuri de camere au tehnologii care pot face poze la viteze mari și pot capta o rafala de imagini  rapid. Cu excepția camerelor DSRL de tehnologie înaltă, camerele mirrorless au un plus: datorită oglinzii lipsă, le este mai ușor să facă imagine după imagine. Deși nu au oglinda, cele mai multe camere mirrorless folosesc în continuare un obturator mecanic, unde un obturator fizic se ridică pentru a  expune imaginea, care are rezultate mai bune. Au totuși și opțiunea de a folosi un obturator electric ( setând doar cât timp senzorul citește lumina), care înseamnă ca va fotografia mai rapid si cu zgomot redus.

  Câștigător : Camera foto Mirrorless
 

Mecanismul simplificat al camerelor mirrorless le permite să fotografieze mai multe fotografii pe secundă, la viteze mai mari.

  

Camera foto mirrorless Sony

  Redarea imaginilor si videoclipurilor

 

Ambele tipuri de camere pot reda imaginile pe ecranul integrat sau prin ieșire HDMI pe televizor. Multe camere, acum, au Wi-FI inclus pentru a trimite imaginile direct pe telefon sau pentru a le posta online direct din aparat.

  Câștigător : Egalitate
 

Ambele tipuri de camere oferă un ecran mare și ieșire video, unele oferind conecțiune Wi-Fi pentru a descărca imaginile direct în telefon.

  Durata bateriei

 

În general, camerele DSRL oferă o durată de viața mai mare a bateriei, deoarece pot să facă poza fără să aibă nevoie de ecranul LCD sau de vizorul electronic, amândouă consumând foarte multă baterie. Cu toate acestea, bateriile vor ține la fel pentru ambele tipuri de camere dacă vei folosi ecranul LCD pentru a vizualiza fotografiile, acest lucru consumănd deasemenea multă baterie. Oricum, toate modelele de camere foto, atat DSLR cât și Mirrorless, vor veni cu baterii detașabile pe care le poți cumpăra pentru a avea de rezervă.

  Câștigător : Camera foto DSLR
 

Modelele DSLR oferă abilitatea de a face poza fără ecran LCD sau vizor EVF, care poate extinde durata de viață a bateriei.

  Obiective și accesorii pentru camera foto

 

Alegerea unei camere DSLR îți oferă acces la o gama largă de producători de obiective, de la cele mai ieftine și acceptabilela preț până la cele profesionale și foarte scumpe. Modelele mirrorless sunt mult mai restrictive, oferind acces la un număr mai mic de obiective din partea producătorului, cu toate acestea numărul acestora crește.

Sony oferă mai mult de trei duzini de obiective cu prindere E-Mount, de exemplu, în timp ce Nikon are sute de obiective disponibile pentru DSLR-urile lor (Canon are si el sute de obiective deasemenea). Cu toate acestea, în momentul de față, Canon are doar șapte tipuri de obiective M-series valabile pentru linia lor de camere mirrorless.

  Câștigător: Camera foto DSLR
 

Camerele DSLR oferă o gamă mai largă de obiective, dar diferența dintre cele două tipuri de camere se micșorează rapid pe măsura ce din ce în ce mai multe obiective mirrorless sunt disponibile. Mai mult, mulți consideră că , obiectivele mirrorless sunt mai bine optimizate cu camerele lor, deoarece multe obiective DSLR mai vechi duc lipsa celei mai recente tehnologii.

 

Obiective aparat DSLR

  Durabilitate

 

Daca te aventurezi regulat în sălbăticie, ar trebui sa cauți un model care are un nivel suplimentar de protecție. Atât modelele DSLR, cât și modelele Mirrorless oferă din ce în ce mai mult acest lucru, cu body din aliaj și descrise ca fiind rezistente la intemperii, ceea ce înseamnă că pot fi rezistente la vreme urâtă sau la stropi de apă.

  Câștigător: Egalitate
 

Ambele tipuri de camere oferă modele rezistente la astfel de situații.

  Concluzie

 

În concluzie, camerele mirrorless au avantajul de a fi mai ușoare, mai compacte, mai rapide și cu o calitate mai buna video; dar cu toate acestea au acces la mai puține obiective și accesorii și au un preț mai ridicat de achiziționare. Camerele DSRL au avantajul de a avea o selecție mai larga de obiective, un preț mai primitor pentru începători și un vizor optic mai bun.

Pentru începători, camera mirrorless este adesea o alegere mai bună datorită mărimii lor si controalelor mai simple. Camerele mirrorless, de asemenea au mai multe șanse de a avea un ecran tactil față de o camera DSLR la aceiași bani. Totuși, pe măsură ce creșteți bugetul, diferența dintre camera mirrorless și camera DSRL nu mai este așa de mare, camera mirrorless având un mic avantaj. Acestea fiind spuse, daca nu se dorește o filmare în format 4K, un fotograf profesionist care vrea acces la o gamă largă de obiective și alte gear-uri îi poate fi mai de folos un aparat DSLR.

Catalin Cuibari

Inregistrează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian

UN ULTIM PAS

Introdu email-ul pentru a putea descărca ghidul care te va ajuta să realizezi fotografii de produs de calitate!

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.

un moment

înainte de a ieși îți oferim un mic ghid care te va ajuta în crearea fotografiilor de produs.

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.

small_c_popup.png

Vino la o cafea

Stabilește o întâlnire

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.