COVID-19 | Criză | Oportunitate | Elemente esențiale | Cine suntem noi ?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Covid-19 Harta europa

Am ajuns și aici, COVID-19 un virus aparent nu foarte agresiv, dar foarte ușor de transmis, a creat o pandemie. Acum având în minte toate lucrurile pe care vreau să le scriu aici, mă întreb oare cum vor părea ele peste un an. Dacă acum 6 luni mi-ai fi spus că un soi de gripă necunoscută va invada toată lumea și o va pune pe butuci, ei bine, ca un millennial pragmatic ce sunt, aș fi căutat pe internet ceva statistici, curios fiind care ar fi șansele ca o pandemie să apară. Chiar așa, pandemiile de unde apar și de ce ?  Spre desebire de alte dezastre naturale precum cutremurele care apar în anumite locuri cauzate de mișcări de plăci tectonice, care fie se plicitsesc și se mișcă fie se mai întind prin locurile de unde oamenii au extras resurse naturale. Sau putem vorbi de uragane cauzate de poluarea “investită” în această planetă, poluare care schimbă într-un fel sau în altul deplasarea curenților de aer și voila. Aș mai încadra în această categorie selectă și actele teroriste sau războaiele, cauzate tot de noi, desigur. Deci, pandemia de unde vine și de ce ? N-aș putea să răspund eu acestei întrebări evident, și nu cred că prea curând vom avea o lucrare științifică care să răspundă obiectiv acestei întrebări. Așa că am ascultat discursul pe care Bill l-a ținut la TED în 2015, și vă invit și pe voi să o faceți aici.

Trecând peste obsesia mea legată de analogiile cauză-efect, această pandemie, poate fi interpretată în același timp ca și o criză, ca un factor perturbator generator de oportunități dar mai ales ca un test pentru caractere, indivizi, comunități și națiuni, test ce scoate la iveală adevăratele elemente esențiale ce ne ghidează din umbră în rutina noastră zilnică non-pandemică.

Criza provocată de pandemie poate lua mai multe forme. Prima și cea mai importantă e cea ce privește numărul de pierderi de vieți omenești. Cu siguranță, virusul poate face foarte mult rău, însă cel puțin astăzi, COVID-19 nu e nici măcar copil de mingi pe lângă așa zisa “
Ciumă bubonică”, care a ucis 200 de milioane de oameni, aproape jumătate din populația Europei la acea vreme, în doar 5 ani (1347 – 1351). Nu mă credeți pe cuvânt luați de citiți aici. Revenind, nu intru în detalii medicale, pentru că eu unul nu sunt avizat să o fac. Virusul e periculos, nu a avut încă un impact semnificativ raportat la alte pandemii ale istoriei, și trebuie oprit cât mai rapid. 

Infografic Virusi mortali

Mai departe însă vă propun o perspectivă puțin diferită. Criza economică generată de acest virus, e un element ce ne afectează pe toți, fie că tușim sau nu. Și plecând de aici cred că abordarea acestei situații ar trebui să se schimbe. Care e raționamentul ? Cu virusul propriu-zis se pot lupta doar doctorii și oamenii de știință, corect. Restul populației poate ajuta stand în casă o perioadă pentru a împiedica virusul să se răspândească, corect. Dar dacă stăm în casă economia se blochează, fabricile se închid, nimeni nu mai investește, aproximativ corect. Dacă economia face asta, multe afaceri dau faliment, oamenii rămân fără locuri de muncă și implicit fără venituri, aproximativ corect.

După această modestă deducție logică, eu unul, găsesc două oportunități:

1.       Stai în casă și pui umărul la oprirea raspândirii virusului prevenind supraîncărcarea fragilului nostru sistem sanitar.   

2.       Dacă ești antreprenor, și ai o afacere ce poate produce valoare de acasă, sau are suficiente lichidități, pune mână și ajută-ți comunitatea să depășească acest moment.

Știu, există riscul să fiu judecat ca un idealist, pentru că probabil peste 70% din opinia publică astăzi țipă: statul să ne scoată din criză. Și tot ei ajung dezamigiți și timorați când statul dă greș. Acum pe bune, până acum o săptămână ba aveam guvern ba nu aveam, preocupările politicienilor erau legate de cum să se aresteze între ei sau de cum e definită familia tradițională în constituție. Realist vorbind, ce vrei de la acest stat, încercat săracul de mult prea multe epidemii ideologice, de 100 de ori mai toxice și mai grave decât COVID-19. Poate că antropologic, e în AND-ul nostru ca în situații grele să ne activăm modul de victimă și să dăm vina pe unii și pe alții. La un moment dat un bun prieten îmi spunea sarcastic: “Eu cred că în România clasa politică se va schimba când noi ca popor nu vom mai căuta să dăm vina pe alții și vom pune mâna să facem treabă. Acum uită-te la ei, politicieni, o bună parte n-au ce căuta acolo, dar sunt numai buni să dai vina pe ei când ceva nu merge, și între timp, profită cum pot.”. Iar aici de fapt, eu sunt tentat să cred că elementul esențial problematic, e reprezentat de o indolentă lipsă de responsabilitate amestecată cu confortul stării de victimă, pe care Fred Kofan o explică superb în Revoluția sensului (vă recomand). Dacă oricum alții sunt de vină de ce să mă stresez eu să rezolv ceva ?  

Carte de citit - Revolutia Sensului

Bun, nu voi continua analiza deontologică a mentalității românilor fundamentată pe experința mea personală relativ restrânsă. Aș vrea totuși să explic beneficiile celor două oportunități listate mai sus, dacă sunt tratate corespunzător:

1.       Stăm în casă, virusul nu se răspândește, criza trece, fabricile se redeschid, economia merge, oamenii își primesc salariile, continuă să se dezvolte și își duc viețile mai departe.

2.       Dacă tu ca și antreprenor sau manager de top al unei organizații ce deține lichidități în această perioadă, ai o mentalitate de tipul “people first” și nu-ți îndemni angajații să stea acasă degeaba pentru că n-ai clienți care să te plătească, și îți pasă de oamenii tăi pentru că numai datorită lor ești ceea ce ești. Tu antreprenorule, te uiți în jurul tău și vezi cine are nevoie de ce poți tu să faci. Da, asta făceai și înainte, și câte și mai câte negocieri fără sfârșit duceai cu potențiali clienți. Ei, acum paradigma e alta, trebuie să-i ajuți pe cei de lângă tine pe gratis. De ce ? Pentru că au nevoie și oricum oamenii tăi freacă duda. Sau tu, managerule de organizație mamut, ia atitudine și folosește acele bugete astronomice, pentru a-i ajuta pe cei ce au nevoie acum de asta. Vrei mai mult ? Păi ia conceptul ăsta și vorbește despre el ca și modalitate prin care comunitatea antreprenorială poate amortiza efectele acestei crize. Cum ? Dacă ne ajutăm între noi acum, când lichiditățile aproape au dispărut, nu facem altceva decât să scurtăm perioada de tranziție de la criză la creștere economică. Și dacă mă mai informez puțin îți povestesc și despre cum impactează asta repoziționarea ta pe piața post-criză, ca să nu mai zic de relațiile cu oameni faini pe care le poți dezvolta. Dacă faci toate astea cu responsabilitate față de comunitatea care te-a făcut cine ești bravo ție, ești ceea ce țara asta are nevoie. Dacă o faci doar ca să profiți de ce ai putea câștiga doar tu, avem un loc pentru tine în partidele politice de azi.

 

În cele din urmă, timpul ne va spune cine suntem, și ce e esențial pentru noi. Eu și colegii mei vom face tot ce ține de noi. De aceea F1 Digital va oferi în această perioadă servicii de consultanță în comunicare, gratuit, pentru oricine consideră că are nevoie. Asta e ce putem face noi, și o vom face cât putem de bine.

Lucrăm deja de acasă, stăm izolați și vă îndemnăm și pe voi să faceți la fel. Haideți să depășim împreună această criză și să arătăm ce impact pozitiv poate avea cu adevărat o ideologie sustenabilă.

 

Iulian

Iulian Oprescu

Inregistrează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian

UN ULTIM PAS

Introdu email-ul pentru a putea descărca ghidul care te va ajuta să realizezi fotografii de produs de calitate!

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.

small_c_popup.png

Vino la o cafea

Stabilește o întâlnire

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.