Concluziile lui Bill Gates în legătură cu pandemia COVID-19, după 5 ani de la atât de vizionatul discurs TED

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

În introducere aș vrea să vorbesc despre un lucru destul de important din perspectiva impactului său la scară globală, nu pandemia (COVID-19), ci informarea. Acum 100 de ani, informația circula destul de greu, cum în filmul de Oscar 1917, doi soldați britanici și-au riscat viețile pentru a trimite un SMS / WhatsApp în zilele noastre, sub formă unui plic cu sigiliu, la 8 km distanță, unui alt batalion pentru a nu intra într-o capcană și a evita uciderea a 1.600 de soldați.  Astăzi, ne confruntăm exact cu extrema opusă, informațiile fiind prezente peste tot online/TV/radio/podcast în orice fel de formă text/vizual/video/audio. Astăzi noua provocare nu se mai rezumă la a fi informat, noua provocare, una mult mai dificilă se rezumă la a întreba cum îmi pot verifica sursele de informare ? Iar astăzi, mizele sunt exponențial mai ridicate, victime putând fi peste 8 miliarde de oameni.

Pe acest subiect, ca și recomandare separată, dacă aveți ceva timp liber, vă propun două documentare disponibile pe HBO GO. În căutarea adevărului vorbește despre fenomenul dezinformării în masa și despre efectele acestei dezinformări, iar Războiul cibernetic ne arată cât de șubred e sistemul de vot american, și cu câtă ignoranță (sau nu) e tratat acest subiect de către autorități.

Revenind la subiectul pandemiei, închid paranteza deschisă inițial și subliniez următorul aspect: informarea devine un subiect cu atât mai critic în vremuri de criză, așa că, aveți grijă pe cine ascultați și cum puteți verifica informațiile primite.

Cu acest aspect în minte eu m-am întors la Bill Gates, omul ce a vorbit public, acum 5 ani despre ce ni se întâmplă acum, și omul care a făcut ceva, încă de acum 5 ani în acest sens. Da, a provocat înființarea Coalition for Epidemic Preparedness Innovation o inițiativă ce încă de atunci caută soluții, e adevărat, acum cu ceva mai multe fodnuri.

Bill Gates, asociază pandemia COVID-19 cu Al Doilea Război Mondial din perspectiva impactului pe care îl vom resimți, noi, toți cei ce o trăim acum. Și, cum în respectivul război, inovațiile tehnologice au fost cele ce au ajutat la încheierea lui, aceleași inovații vor ajuta lumea să treacă și peste pandemie. Diferența acum constă în faptul că, cel puțin pentru moment, națiunile par să fie de aceeași baricadă în lupta împotriva virusului și n-ar mai trebui să se lanseze bombe nucleare.

Până aici o să presupun că v-am făcut suficient de curioși în legătură cu ce are de spus omul pe acest subiect, așa că o încetez să-i mai traduc în română ideile și o să vă las mai jos link-ul articolului publicat pe blog-ul lui. Un articol lung, tehnic, dar, bine documentat spun eu.

Dacă informația vă va fi de ajutor, vă mai așteptăm pe la noi:
https://www.gatesnotes.com/Health/Pandemic-Innovation

Iulian

Iulian Oprescu

Inregistrează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian

UN ULTIM PAS

Introdu email-ul pentru a putea descărca ghidul care te va ajuta să realizezi fotografii de produs de calitate!

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.

small_c_popup.png

Vino la o cafea

Stabilește o întâlnire

*Prin completarea formularului de mai sus sunteți de acord cu termenii si conditiile site-ului.